Wintersalade met granaatappel en perensiroop

Wintersalade met granaatappel en perensiroop

De granaatappel heeft besjes die een hoger aantal antioxidanten bevatten dan alle andere fruitsoorten.  Een ware gezondheidsboost dus, maar dat mag wel want het vruchtvlees uit de granaatappel halen is niet altijd makkelijk en lijkt bij mij vaak meer op een komisch gevecht.  Voor deze heerlijke wintersalade heb ik het wel met heel veel plezier over om (bijna) helemaal vol te hangen.
De smaakvolle ingrediënten maakt deze wintersalade heel bijzonder.  Wat denk je van jonge slablaadjes, zachte veenbessen, geitenkaas, granaatappel, gesuikerde walnoten en een vinaigrette met Luikse perensiroop?  Klinkt lekker toch deze wintersalade met granaatappel en perensiroop?

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

200 g jonge slablaadjes (bijvoorbeeld spinazie, rucola, bietenblad)
40 g zachte veenbessen
besjes van 1 granaatappel
1 zacht geitenkaasje (ricottakaas kan ook)
eventueel schaafsels pecorino

Voor de geroosterde walnoten:
40 g walnoten
grof zeezout
1 eetlepel honing
snuifje chilipoeder

Vinaigrette:
1 koffielepel perensiroop
2 eetlepels granaatappelazijn
5 eetlepels lekkere olijfolie
1 eetlepel walnootolie
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 160°C.  Hak de walnoten in grove stukken .  Leg een bakpapier op een ovenplaat en spreid hierop de walnoten.  Meng de walnoten met honing, snuifje zout en een snuifje chilipoeder.  Zet de noten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.  Laat ze aan de kant afkoelen.  Verbrokkel ze na het afkoelen in kleinere stukjes.

Spoel de jonge slablaadjes en laat ze uitlekken.

Om de zaadjes uit de granaatappel te halen, snijd je eerst met een scherp mes de kontjes van deze prachtige vrucht.  Kerf aan zes kanten verticaal in.  Vul een kom met warm water en trek de parten los van elkaar.  Leg de partjes in het warm water en trek de pitjes los van het vruchtvlees.  Haal de losse vliesjes uit het water en zeef vervolgens de pitjes in een vergiet.

Maak de lekkere vinaigrette met de perensiroop.  Begin met een klein lepeltje van de zoete Luikse siroop.  Meng deze met 2 eetlepels granaatappelazijn en de eetlepels lekkere olijfolie.  Breng op smaak met wat peper en zout en heel klein beetje sap van de granaatappel.  Deze vinaigrette mag een beetje dikker dan normaal zijn.  Voeg eventueel nog wat extra Luikse perensiroop toe.

Schud de slablaadjes in een mooie slakom.  Verdeel toefjes geitenkaas over de sla.  Schik de pittige nootjes over de sla samen met de zachte veenbessen en de lekkere rode besjes van de granaatappel.
Werk deze heerlijke wintersalade af met een beetje vinaigrette.  Het is altijd een goed idee om nog wat extra dressing te serveren aan de tafel.

Vind je kaas lekker schaaf dan nog wat pecorino over deze salade.
Dit smaakt zo lekker samen!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply