Winterse couscoussalade

Winterse couscoussalade

De dagen dat ik de zomerse couscoussalade in de winter zo hard mis, zijn gelukkig voorgoed voorbij want ik kan nu genieten van jawel … een winterse couscoussalade.
Couscous is heerlijk alternatief voor rijst, aardappelen of pasta en je kan het naar hartenlust mengen met kruiden, groenten, vlees enz.  Er zijn zoveel verschillende smaakcombinaties mogelijk dat je mogelijks nog keuzestress zou krijgen.  Gelukkig kan je gewoon ook voor mijn recept kiezen.  Ik maak een winterse veggie variant met in deze versie lekker veel groenten, verse kruiden en kleine smaakbommetjes …  granaatappelpitten.  Resultaat van deze combi is een kleurrijk bordje met een heerlijke winterse couscoussalade.  Ideaal om donkere dagen op te vrolijken, het binnen in huis extra gezellig te maken en samen lekker te smullen.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
400 g couscous
1 kleine butternutpompoen
scheutje olijfolie
zout
peper
1 liter kippenbouillon
1 grote rode ui
250 g kikkererwten
enkele blaadjes verse munt
handvol verse koriander
handevol verse krulpeterselie
2 limoenen
50 g granaatappelpitten
100 g pompoenpitten
klontje boter

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.

Halveer de butternut pompoen.  Snijd de dikste helft nog eens in de helft.  Verwijder de zaden met een lepel.  Verdeel de butternut in kleinere stukken.  Gebruik een dunschiller om de schil te verwijderen en snijd de pompoen in blokjes. Verzamel de blokjes in een mengschaal en giet er een scheutje olijfolie bij.  Kruid de blokjes rauwe pompoen met peper en zout en stort ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat.

Zet de bakplaat in de warme oven tot de pompoen gaar is.  Laat de gare pompoen afkoelen aan de kant.
Weeg de hoeveelheid couscous af en giet er de hete kippenbouillon over.  De couscous moet ongeveer een halve centimeter onder staan.  Plaats een bord op de kom en laat de couscous wellen.

Schil ondertussen een rode ui en snipper deze zeer fijn.  Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat ze uitlekken aan de kant.

Spoel de kruiden en gebruik een scherp keukenmes om ze heel fijn te hakken.

Rooster de pompoenpitten op een laag vuurtje en laat ze vervolgens afkoelen.

Maak met een vork de gewelde couscous los en meng er een klein klontje boter onder.  Lepel er voorzichtig de pompoenblokjes, de rode ui en de kikkererwten onder.  Breng op smaak met peper en zout en de verse kruiden.  Breng wat frisheid in de wintercouscous door het limoensap.  Werk het gerecht af met de pompoenpitten en de granaatappelpitten.

Toch leuk die kleurtjes hé?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply