Skip to content Skip to footer

Witloof met kaas en hesp taart

Mie en Place witloof met kaas en hesp taart

Elke week klinkt hier dezelfde vraag: Wat zouden jullie graag nog eens willen eten?”.  Waarschijnlijk is dit heel herkenbaar voor de kokende lezers onder jullie?!  Meestal vinden ze hier thuis alles goed wat ik voorstel en zijn er niet echt speciale wensen 😉.  Behalve dan bij het wisselen van de seizoenen want dan heeft mijn man toch altijd opeens een bijzonder goestingske.  Wedden dat jij nu kei benieuwd bent?   Het moment waarop het nieuwe jaargetij zijn intrede doet zoals bijvoorbeeld het piepen van de lente, vraagt mijn Nick altijd om nog één keer iets typisch voor de winter te maken.  Echt waar, geen fopje.  Wanneer bij mij de lentekriebels hun hoogtepunt bereiken, komt hij af met dikke erwtensoep of witloof met kaas en hesp.  Vraag me niet waarom hij dit doet, want ik ben net blij om met nieuwe producten aan de slag te kunnen gaan.  Waarschijnlijk neemt hij op deze manier afscheid van het seizoen 😊 en daarom bedenk ik voor dit bijzondere ritueel mijn NEW STYLE receptjes zodat we alle twee content zijn met iets oud en iets nieuws.  Nu nog iets blauws of houden we het toch maar op witloof met kaas en hesp taart?

Gek op witloof? Deze tarte tatin van witloof is ook zo lekker.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

4 kleine stronkjes witloof
200 g hesp
1 vel bladerdeeg
klontje boter
200 ml room
3 eieren
1 eetlepel maïzena
150 g gemalen Comtékaas
peper
zout
vers gemalen nootmuskaat
snuifje suiker

Verder:
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
groot vel bakpapier
steunvulling zoals gedroogde bonen of keramische bakknikkers
taartvorm

Hoe maak je het:

Moet ik het nog zeggen … eerst gaan we blind bakken.  Zeker bij een taart met witloof is dit belangrijk want anders krijg je een zompige bodem.  Zet de oven dus maar op 180 °C. 

Zorg ervoor dat je vel bladerdeeg op kamertemperatuur is.  Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt.  Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.  Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over te rollen).  Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het een klein beetje boven de rand uit komt.  Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast.  Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.

Prik wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken.  Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling.  Je kan hiervoor gedroogde bonen of keramische bakknikkers gebruiken .

Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven.  Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling.  De bodem mag niet meer glanzen.  Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant.  Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.

Spoel het witloof en verwijder de harde kern.  Snipper het witloof in fijne stukjes.  Smelt een klontje boter in een pan en bak het witloof lang genoeg tot het niet meer vochtig is.  Kruid met peper, zout en een snuifje suiker. 

Verwijder het vetrandje van de hesp en snijd het in kleine reepjes. 

Neem een mengkom en klop er de eieren en de room in los.  Kruid met peper, zout en nootmuskaat.  Voeg ook de lepel maïzena en de kaas toe.

Verdeel het witloof over de bodem van de taart.  Giet het mengsel van ei en room erbij en eindig met de reepjes hesp.  Schuif de taart in de oven en bak in ongeveer 30 minuten gaar.  Controleer regelmatig de gaartijd (deze is afhankelijk van je oven).

Serveer de witloof met kaas en hesp taart lauw of koud met een fris groen slaatje van bijvoorbeeld veldsla.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,