Witloofsalade met kaas

Witloofsalade met kaas

Een receptje met ons Belgische goud mag natuurlijk niet ontbreken op een foodblog.  Deze witloofsalade met kaas is heerlijk, allesbehalve saai en een typisch herfstreceptje.  De bittere toets van het witloof smaakt perfect met het zoete van de appel en het zoute en romige van de kaas. De vinaigrette op basis van mosterd en tijm maakt het slaatje heerlijk smeuïg.  De knapperige walnoten maken van dit gerecht een volwaardige, voedzame maaltijd.  Je kan dit eventueel ook serveren met knapperig vers brood, maar dit is niet noodzakelijk.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
4 stronkjes witloof
1 Jonagold appel
100 g walnoten
200 g veldsla
200 g oude kaas
1 eetlepel agavesiroop (of honing)
1 eetlepel mosterd
1 eetlepel appelazijn
3 eetlepels koolzaadolie
scheutje notenolie

Hoe maak je dit:
Snijd het witloof in dunne ringen en spoel het schoon in ijskoud water.  Laat het drogen op een handdoek zodat het krokant blijft.  Maak de veldsla schoon en spoel de blaadjes.  Schil de appel en snijd het vruchtvlees in fijne reepjes.

Snijd de kaas in kleine blokjes en hak de walnoten grof.
Meng in een mengschaal het witloof met de veldsla, de blokjes kaas, de appelfrietjes en de gehakte noten.
Maak nu de vinaigrette voor bij het slaatje.  Meng hiervoor de appelazijn met de agavesiroop door de mosterd.  Klop er de koolzaadolie door.  Parfumeer met een scheutje notenolie en breng op smaak met peper en zout.

Rits enkele tijmblaadjes van de jonge, verse tijm en voeg toe aan de vinaigrette.
Voeg de lekkere vinaigrette bij het slaatje en meng alles voorzichtig door elkaar.
Serveer met vers, knapperig brood of gewoon zoals het is.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply