Witte koolsalade

Witte koolsalade

Kolen zijn een heel jaar door te verkrijgen in de supermarkt en bestaan in verschillende variëteiten.  Witte kool, rode kool, groene kool…  ze zijn er allemaal met elk zijn eigen smaak en karakter.  Je kan dus echt wel experimenteren in de keuken met de veelzijdige kool.
Dat je kool misschien eerder tijdens de herfst of het winterseizoen op het menu zal zetten, hebben we te danken aan de talrijke klassiekers zoals rode kool met appeltjes of zuurkool, maar deze populaire wintergroente is echter ook lekker in de zomer.   Voor dit recept gebruik ik witte kool.  De smaakvolle, frisse witte koolsalade is zalig bij barbecue, past perfect bij pulled pork of kan dienen als maaltijdsalade op zichzelf.  Gebruik de lekkerste graantjesmosterd die je kan vinden, want mosterd en witte kool zorgen voor een ware smaaksensatie.
Klaar om het imago van kool wat op te pimpen, want kool is echt wel cool.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de koolsalade:
½ witte kool (ongeveer 400 g)
4 stengels witte selder
handvol goudgele rozijnen
2 zure appels
2 zoete appels

Voor de mosterddressing:
2 eetlepels witte wijnazijn
6 eetlepels slaolie (neutrale olie)
2 eetlepels graantjesmosterd
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
eventueel  1 eetlepel honing

Hoe maak je het:
Snijd de kool in vieren.  Verwijder de harde delen aan de onderkant van de bol en snijd vervolgens de parten in zeer dunne repen.  Spoel de fijngesneden kool in een vergiet onder stromend water.

Verwijder de klokhuizen van de appels.  Schillen hoeft niet.  Snijd de appel in kleine blokjes of reepjes.
Spoel de selder stengels en snijd deze ook in fijne stukjes.
Verzamel de groenten in een leuke schaal en meng er nog wat rozijnen onder.

Maak een dikke dressing door onder de graantjesmosterd de olie en de witte wijnazijn te mengen.  Breng op smaak met het zeezout en de peper.  Heb je liever het scherpe van de mosterd iets vlakker, meng dan een lepel honing onder de dikke dressing.

Schep de dressing onder de koolsalade en proef nog even of de salade nog extra kruiding verdient.
Lekker deze salade!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply