Wortelsoep met komijnstokjes

Wortelsoep met komijnstokjes

Mmm wortelsoep … een knaloranje soepje met de zachte, zoete smaak van worteltjes en toch een tikkeltje bijzonder door de combinatie met de komijnstokjes.  Wortels en komijn het blijft een geslaagde smaakcombinatie.  Ik houd de soep heel traditioneel met de volle smaak van groenten in mijn kommetje.  Je kan de gewenste dikte van je wortelsoep bekomen door meer bouillon (of een beetje room) bij te voegen.

Wat heb je nodig voor 1 liter soep:

600 g wortelen
1 liter groentebouillon (meer mag ook als je de soep liever dunner hebt)
1 grote ui
klontje boter
zout
peper
enkele takjes verse tijm (of gedroogd)
1 blaadje laurier
verse peterselie voor de afwerking

2 plakken bladerdeeg (rechthoekig)
2 eetlepels melk
½ koffielepel paprikapoeder
½ koffielepel komijn

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de wortels, verwijder de uiteinden en snijd ze in schijfjes.  Pel de ui en snijd ze in grove stukken.
Zet een soepketel op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.  Stoof de stukjes ui.  Roer regelmatig zodat ze niet kleuren.  Laat de schijfjes wortel meestoven.  Voeg een takje tijm en een laurierblaadje toe en schenk er de bouillon bij.  Zet het deksel op de pot en laat de soep zachtjes pruttelen.  De wortelen moeten gaar zijn.  Verwijder de takjes tijm en het laurierblaadje en mix de soep glad met de staafmixer.  Proef de soep en kruid met peper en zout.  Laat de soep nog even doorkoken.
Maak ondertussen de komijnstokjes voor bij de soep.  Hiervoor snijd je het bladerdeeg in reepjes van ongeveer 1 cm.  Maak een mengsel van de melk en de kruiden en strijk hier elke reep mee in.  Leg de reepjes op een ovenplaat met bakpapier.  Laat de stokjes ongeveer 10 min bakken in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Serveer de soep met fijngehakte peterselie en de komijnstokjes.

Liefs

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply