Wrap met humus van rode biet en spinazieburger

Wrap met humus van rode biet en spinazieburger

Toen ik mijn hubby leerde kennen, heel lang geleden, toen de dieren nog spraken 😉, at hij niet graag rode biet.  “Smaakt naar aarde” zei hij dan.  Dit leerde me dat hij goed kan proeven want rode biet heeft inderdaad een grondse smaak en voor die smaakprikkel had hij deze bijzondere groente al lang in een hok geplaatst … met de deur op slot.  Heel wat later besloot hij dan toch eens om de rode biet te proeven die ik eerst liet garen in de oven met wat grof zout en een beetje balsamicoazijn.  De combinatie van de zoete smaak van rode biet in contrast met het zout, zure verraste hem zo hard dat de deur tot het succes van rode biet op een kier mocht.  Gelukkig maar want rode biet is (wanneer het goed is klaargemaakt 😊) heerlijk en gezond zeker in combinatie met spinazie.  Ik maak er verschillende gerechten mee, maar ik blijf gek op deze wrap met humus van rode biet en spinazieburger van The Bio Veggie Company.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

8-tal kleine wraps
4 spinazieburgers (te koop bij o.a. the Bio Planet en Okay)
200 g babyspinazie
200 g rucola
sesamzaad

Rode biet humus:

3 kleine verse rode bieten (of voorgestoomde bio rode bietjes)
1 a 2 lepels tahini
250 g kikkererwten (bewaar het nat van de kikkererwten)
citroensap van ½ citroen
1 teentje look
snuifje komijnpoeder
snuifje grof zout

Opgelegde rode kool:
Wanneer je rode kool klaarmaakt en nog een beetje over hebt, dan kan je ze opleggen en later gebruiken bij een slaatje of bij deze heerlijke wraps.  Je kan de kool bewaren in een goed afgesloten weckpot (zorg dat je deze eerst gesteriliseerd hebt zodat je weck-avontuur een succes wordt).

kleine rode kool
½ liter water
½ liter rode wijnazijn
300 g bruine suiker
4 laurierblaadjes
kaneelstokje
10 jeneverbessen
grof zout

Hoe maak je het:

De rode kooltjes maak je best op voorhand (minstens 24 uur).  Kook de azijn met het water, de laurierblaadjes, het kaneelstokje, de jeneverbessen, het zout en de suiker.  Snijd de rode kool in sliertjes, was ze en laat goed uitlekken.  Doe de stukjes kool in een schone, propere weckpot en giet de afgekoelde azijn erbij.  Sluit de pot goed af. Bewaren doe je best op een donkere, koele plaats.

Heb je zin om de bietjes zelf te garen in de oven, hou er dan rekening mee dat dit een beetje tijd vraagt.  Je kan er ook voor kiezen om voorgestoomde rode bietjes te gebruiken.
Verwarm de oven op 180°C.  Was de bieten (met de schil) en dep ze droog.  Leg velletjes aluminium folie klaar en leg op elk velletje een bietje.  Bestrijk de bietjes met olijfolie, wat peper en zout en een scheutje balsamicoazijn.  Vouw de pakketjes dicht en leg ze in de oven.  Laat ze gaar roosteren in de oven.  Haal de gare bietjes uit de oven en verwijder de aluminiumfolie.  Je kan nu heel makkelijk de schil verwijderen.

Gebruik een kleine blender om de humus te maken.  Blend de kikkererwten met de rode bietjes, de tahini, het teentje look en het citroensap.  Voeg wat nat van de kikkererwten toe om een smeuïg geheel te krijgen.  Breng op smaak met komijnpoeder en wat grof zout.  Zet de humus even opzij.

Grill de wraps in een warme grillpan en laat ze aan de kant liggen terwijl je de burgers enkele minuten langs elke kant laat grillen.  Versnijd de burgers in 4 partjes.

Beleg de wrap met rode biet humus, babyspinazie, rucola, stukjes burger en de opgelegde rode kool.  Ik vind het lekker om ook enkele sliertjes rauwe rode kool tussen de wrap te doen.  Ik hou van het krokante.

Werk af met wat sesamzaadjes.

Eet je mee?

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

 

image_pdfimage_print