Yoghurtcake met citroen

Yoghurtcake met citroen

Tijd om nog eens te bakken…
De yoghurtcake van vandaag is een variatie op de klassieke cake die we allemaal kennen.  In dit recept wordt de boter echter vervangen door Griekse yoghurt en een beetje olie.  Ik gebruik ook veel minder eieren waardoor de cake gezonder is dan de traditionele versie.  De cake wordt extra op smaak gebracht door de citroen.  Een eenvoudige, klassieke smaak die bovendien voor een heerlijk aroma zorgt.  Ook zin gekregen in deze smeuïge yoghurtcake met een compacte textuur?  Vlug aan de slag dan maar …

Wat heb je nodig voor 1 cake:

300 g Griekse yoghurt
200 g witte suiker
60 g zonnebloemolie
½ theelepel zout
1 theelepel citroenessence (te koop bij a.o. Alice Delice), je kan ook citroenzeste gebruiken
2 eieren
250 g bloem
2 theelepels bakpoeder
bloemsuiker

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 175 ° C. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Meng het bakpoeder met de bloem en zet even opzij.  Vermeng in een kom de eieren, de yoghurt, de suiker, de olie, het zout en de citroenessence.  Zeef de bloem met bakpoeder over het mengsel en meng voorzichtig door elkaar.
We zijn al bijna klaar.  Echt waar!  Vet de bakvorm in en bestuif met bloem.  Op deze manier krijg je de cake straks makkelijker uit de vorm.  Giet het beslag in het bakblik en plaats in de oven.  Bak de yoghurtcake goudbruin in 40 à 45 minuten.   Controleer de gaartijd door met een satéstok (of priem) middenin de cake te prikken. Zodra er geen restjes deeg aan het stokje kleven is de cake gaar.  Laat het gebak rustig afkoelen. Ontvorm voorzichtig.
Decoreer de yoghurtcake met een beetje bloemsuiker en smullen maar.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply