Zachte lookbroodjes

Zachte lookbroodjes

Iedereen houdt van lookbroodjes, bij de apéro, bij de lunch met een slaatje, bij een kommetje soep…   Dit is een recept voor heerlijke zachte lookbroodjes.  De lekkerste die je ooit gegeten hebt.  Zacht vanbinnen, krokant aan de buitenkant en met de heerlijke smaak van lookboter.

Het voordeel van dit recept is dat je het formaat van de bolletjes kan aanpassen.  Kleintjes voor bij je aperitiefje of grotere voor bij een soepje.  Presenteer de bolletjes aan elkaar zodat je gasten er stukjes van kunnen trekken.  Zo gezellig! Ik ben alvast benieuwd of jullie even enthousiast zijn over dit recept als ik.
(uit Jamie’s comfort food)

Wat heb je nodig voor 35 zachte lookbolletjes:
800 g bloem voor wit brood (en een beetje extra)
1 zakje van 7 gram droge gist
550 ml lauw water
150 g broodkruimels (of paneermeel)
zout

Voor de lookboter:
halve bol look
125 g echte boter zonder zout (op kamertemperatuur)
halve limoen
10 gram verse platte peterselie
grote snuif cayennepeper
grof zeezout

Hoe maak je deze broodjes (ongeveer 35 kleintjes):
Doe de bloem en de gist in een grote kom.  Maak een kuiltje in het midden waarin je het lauwe water giet. Meng alles door elkaar tot alle bloem bevochtigd is.  Stort op een schone werkplek en kneed met je handen tot een soepel deeg (dit duurt ongeveer 10 minuten).  Het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.  Voeg na 5 minuten het zout toe.

Vet een grote kom in met wat olijfolie en leg het deeg hierin.  Een goede tip is om je deeg 1 keer te keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur in volume verdubbelen (dit duurt ongeveer 1 uur).
Maak ondertussen de lookboter.  Gebruik een lookpers om de look te persen.  Voeg bij de zachte boter samen met de zeste van een halve limoen en fijngehakte peterselie.  Breng op smaak met de cayennepeper en wat zout.  Meng alles goed door elkaar.

Neem een grote metalen ovenschaal.  Verspreid 1/3 van de boter op de bodem van de ovenschaal.  Leg hierop een laag broodkruimels.
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek.  Verdeel het deeg in 35 gelijke stukjes en maak er mooie bolletjes van.  Leg de bolletjes naast elkaar in de ovenschaal.
Doe 1/3 van de boter over en rond de deegbolletjes.  Dek de ovenschaal af en laat het deeg opnieuw rusten.  De bolletjes verdubbelen bijna in volume tijdens deze 2de rijs.  Dit duurt ongeveer 1 uur.  Je kan dit controleren door met je vinger in het deeg te drukken.  Het deeg veert langzaam terug.
Verwarm de oven op 190°C.
Verdeel wat grof zout over de bolletjes en bak ze in de oven voor ongeveer 30 minuten.  Zet ze niet te hoog in de oven.
Werk de gebakken, goudkleurige bolletjes af met het laatste deel van de boter zodat ze een mooie glans krijgen.
Zet de ovenschaal in het midden van de tafel en laat je gasten zelf stukjes trekken van de zachte lookbroodjes.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply