Zoet aardappelhapje

Zoet aardappelhapje

Wil je een gezellige tafel vol fingerfood wanneer je vrienden op bezoek krijgt? Maar wil je niet uren in de keuken staan om al die kleine hapjes te maken? Dan heb ik alvast een geschikt gerechtje voor jou!
Snel, verrassend en vooral om duimen en vingers van af te likken want voor dit zoet aardappelhapje heb je geen bestek nodig.  Het krokant gebakken schijfje wordt belegd met o.a. geitenkaas met verse tijm.  Heerlijk geurend, smaakvol en bovendien oogt het bijzonder feestelijk.  Misschien al een ideetje om te onthouden voor de eindejaarsfeesten?

Wil je nog wat andere fingerfoodhapjes op de tafel toveren, neem dan zeker een kijkje op mijn pagina voor nog meer ideetjes.  Alle “grote” gerechten kan je trouwens ook in kleine porties maken. Kijk in de receptenindex voor meer kookinspiratie.

Wat heb je nodig voor ongeveer 12 hapjes:
2 of 3 zoete aardappels (afhankelijk van de grootte)
100 g geitenkaas
gerookt paprikapoeder
olijfolie
maïzena (optioneel)
zout
vers, gemalen zwarte peper
half bosje verse tijm
handvol zachte veenbessen
handvol walnoten
2 eetlepels fijne suiker (of ahornsiroop)
handvol verse basilicum

Voor de balsamicosiroop:
50 ml balsamicoazijn
20 g fijne kristalsuiker

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 200°C.

Spoel de zoete aardappels onder stromend water.  Snijd ze in schijfjes van ongeveer 1 cm.  Dep ze droog en doe ze in een grote kom.  Voeg een scheutje olijfolie, snuifje zout en snuifje gerookt paprikapoeder toe. Wil je graag extra krokante schijfjes? Voeg dan een beetje maïzena bij de kruidige olijfolie.  Meng alles door elkaar.  Zorg dat elk schijfjes voorzien is van olijfolie.

Leg de schijfjes op een met bakpapier beklede ovenplaat.  Plaats de zoete aardappelschijfjes in de warme oven voor ongeveer 20 minuten.  Draai de schijfjes na 10 minuten bakken even om.
Laat de gare schijfjes zoete aardappel afkoelen aan de kant.

Rits de blaadjes tijm van de takjes en hak ze fijn.  Meng ze onder de geitenkaas en kruid met een snuifje zout en vers gemalen zwarte peper.

Verwarm de suiker met een heel klein scheutje water in een pannetje.  Wanneer de suiker gesmolten is en licht bruin wordt, voeg je de walnoten erbij.  Let op want voor je vingers. Laat de gekarameliseerde noten afkoelen op een stukje bakpapier.  Hak de afgekoelde noten grof.

Maak de balsamicosiroop.  Dit is zo makkelijk dat het niet eens de moeite is om balsamicosiroop te kopen in de winkel.  Doe de balsamicoazijn met de suiker in een pannetje en breng aan de kook.  Als het mengsel kookt, zet je het vuur lager.  Wacht tot de siroop de juiste dikte heeft (met afkoelen wordt het nog wat dikker).  Laat even afkoelen terwijl je alvast de borden klaar zet.

Gebruik 2 koffielepeltjes om op elk schijfje zoete aardappel wat geitenkaas met tijm te scheppen.  Werk elk schijfje af met een stukje gekarameliseerde walnoot en enkele zachte veenbessen.

Drizzel wat balsamicosiroop over de schijfjes en eindig tenslotte met een blaadje basilicum.  Enkel nog grote blaadjes?  Geen probleem hoor, hak ze fijn.

Zoete aardappel is hot.  Vind je niet?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply