Zomerse pasta

Zomerse pasta

Wanneer ik op vakantie ben geweest naar Ibiza, kom ik met heel veel lekkere inspiratie terug naar huis.  Eens ik na een tijdje mijn draai terug gevonden heb in mijn keuken, ontstaan er gerechten die ons terug brengen naar heerlijke lunchkes op magische plekken.  Een van die gerechten is deze zomerse pasta, een tomaat mozarella, met een Mie en Place twist zeg maar!  Tomaten, homemade pesto, opgelegde zoetzure uien, burrata en romige pasta.  Serveer dit in een grote, mooie kom met extra veel basilicum bovenop en werk af met lekkere olijfolie en geroosterde pijnboompitten.  Roep ze dan maar eens aan de buitentafel en geniet van de sprankel in de ogen van je liefsten.  Zalige magische momenten waarbij de Ibiza vibe gelukkig weer heel even dichtbij is.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Pasta:
400 g pasta
6 grote smaakvolle tomaten
handvol kleine snoeptomaten in verschillende kleuren voor de afwerking
2 toontjes look
1 grote ui
gedroogde basilicum
peper
zout
olijfolie
snuifje suiker
Solo Crèmefine cuisine

Homemade pesto:
50 g pijnboompitten
1 teentje knoflook
half bosje basilicum (ongeveer 30 g)
half bosje peterselie (ongeveer 30 g)
scheutje citroensap
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
50 g geraspte Parmezaanse kaas
120 ml lekkere olijfolie

Uien in zoetzuur:
2 witte uien
rode wijnazijn
suiker
water
snuifje zout

Afwerking:
verse basilicum
geroosterde pijnboompitten
2 bolletjes verse burrata (de lekkerste verkopen ze bij mijn lievelingskaaswinkel Lourdon)

Hoe maak je het:

De zoetzure uitjes kan je gerust op voorhand maken.  Maak een mengsel van rode wijnazijn, suiker, water en een snuifje zout.  Laat doorkoken zodat de suiker kan oplossen.  Schil de uien en snijd ze in dunne ringen.   Doe de uiringen in een grote weckpot en giet voorzichtig het warme mengsel over de uien.  Sluit de pot en laat afkoelen.

Begin met het maken van de verse tomatensaus.  Snipper hiervoor de ui en de look fijn.  Verwarm een beetje olijfolie en voeg de ui toe.  Laat de ui fruiten op een laag vuurtje en snijd ondertussen de tomaten in blokjes.  Voeg de tomaten bij de gefruite uien.  Ook de look mag er nu bij. Doe je dit te vroeg dan smaken ze erg bitter. Kruid met peper, zout en basilicum.  Plaats een deksel op de pan en laat zachtjes pruttelen.

Maak ondertussen je eigen pesto.  Deze blijft het echt het lekkerste wanneer je deze vers maakt en is zo klaar.  Hou wat geroosterde pijnboompitten apart voor de afwerking.

Zet aan de kant en kook ondertussen de pasta al dente in een ruime pot gezouten water.  Volg de instructies op de verpakking voor de juiste gaartijd.

Tijd om de saus af te werken.  Ik gebruik hiervoor Solo crèmefine cuisine als vervanger voor room.  Giet de hoeveelheid bij de saus en laat rustig pruttelen tot de gewenste dikte.  Voeg ook enkele kleine tomaatjes toe.  Deze mogen garen, maar moeten niet plat zijn.

Wanneer de pasta gaar is, giet je het water af en schep je de pasta voorzichtig bij de saus.  Roer even om en proef of je nog extra mag kruiden.

Afwerken doe je zo: schep de pasta met de saus in een grote, mooie kom.  Verdeel er burrata over.  Gebruik een vork om het bolletje open te breken.  Schep geroosterde pijnboompitten over de pasta.  Verdeel ook wat pesto en zoetzure uitjes over de kom.  Werk af met enkele druppels lekkere olijfolie.

Tijd om te genieten van magie.  Buen provecho.

De zoetzure uitjes kan je afgesloten even bewaren in de koelkast en zijn heerlijk bij wrap met krokante kipnuggets.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply